Ultrasonic Bolt Load Measurement

De meest precieze methode van dit moment bij bolting is het ultrasoon meten van de boutlengte. Bij deze methode wordt eenvoudig gezegd de boutlengte gemeten voordat deze wordt vastgezet en na het aantrekken. Met de eigenschappen van het materiaal, boutdikte en veranderde boutlengte wordt de daadwerkelijke clampforce berekent. Naast dat de werkelijke clampforce bekent is wordt de periodieke controle ook in een veel kortere tijd afgewerkt en op alle boutverbindingen.

Het meten gebeurt met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde apparatuur en dient door een specialist te worden uitgevoerd om betrouwbare resultaten te krijgen.
Resultaten worden opgeslagen in een verslag en kunnen bij iedere controle vergeleken worden. Indien nodig worden alleen de bouten nagetrokken die buiten de besproken bandbreedte vallen. Deze methode is met name interessant voor kritische verbindingen en/of verbindingen waar de factor tijd bij een regelmatige controle van belang is.

Een alternatief is het vervangen van bouten voor exemplaren met een sensor. De sensoren worden voorzien van een uniek nummer en worden uitgelezen met een uitleesapparaat welke op de computer wordt uitgelezen. De waarden komen overeen met wat uit een correcte meting met de hierboven beschreven methode naar voren komt.

Naast een grotere zekerheid, kleinere spreiding en daardoor kwalitatief betere verbinding biedt deze methode ook grote voordelen bij het uitvoeren van periodieke controles. Het uitvoeren van een periodieke controle kost, afhankelijk van de toepassing, ongeveer 20% van de tijd en wordt op alle bouten en studs uitgevoerd.

Terug